Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

MΠOΥΡΛΟΤΟ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ, ΠΟΝΤΙΩΝ, ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ 

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΜΑΛΙΚΟΥΣ.

574b2b04c03c0e692c125730Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης       30 . 05 . 2016
Ένα πραγματικά εντυπωσιακό κείμενο-σχέδιο νόμου, που έρχεται προς ψήφιση στην γερμανική βουλή, έχει από τώρα πυροδοτήσει τις άγριες τουρκικές αντιδράσεις και βάζει φωτιά στις γερμανοτουρκικές σχέσεις στην περίπτωση που παρά τις πολύ έντονες τουρκικές προειδοποιήσεις, περάσει και γίνει νόμος από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Το κείμενο αυτό που είναι η τελική απόληξη συζητήσεων εδώ και χρόνια, έρχεται στην γερμανική βουλή από την κοινή πρωτοβουλία των δυο κόμματων της συγκυβέρνησης, δηλαδή των Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, καθώς και των Πρασίνων, που έχουν διακριθεί τα τελευταία χρόνια για τις επιθέσεις τους κατά του καθεστώτος Ερντογάν.
page_almanya39dan-ispanya39ya-100-milyar-euro-yardim_435987576
Το πιο εντυπωσιακό σε αυτό το κείμενο, όπως υπογραμμίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, είναι ότι για πρώτη φορά αναγνωρίζει και τις μεγάλες ευθύνες της Γερμανικής Αυτοκρατορίας της εποχής εκείνης στην διάπραξη της φρικτής γενοκτονίας, καθώς καθοδηγούσε τους Τούρκους στις εγκληματικές τους ενέργειες σε βάρος των χριστιανών της Ανατολής.
Εντύπωση επίσης προκαλεί και η για πρώτη φορά εκτενή αναφορά και στην ποντιακή γενοκτονία σε τόσο μεγάλη έκταση, σε κείμενο αναγνώρισης της γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής και ζητείται και επίσημα η αναγνώριση της.
Ήδη στην Τουρκία έχουν εκνευριστεί και μόνο στην σκέψη ότι μπορεί να περάσει τέτοιο κείμενο από την γερμανική βουλή. Βέβαια το αν θα περάσει ή όχι, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, αλλά όπως αναφέρουν και πολλοί Γερμανοί σχολιαστές, αυτό είναι και μια εκδήλωση της μεγάλης γερμανικής δυσαρέσκειας κατά του καθεστώτος Ερντογάν και της μεγάλης του αλαζονείας, ιδιαίτερα και στο θέμα των προσφύγων, κάτι που έχει ενοχλήσει πολλούς στην Γερμανία, με κίνδυνο να διαρραγεί σοβαρά ακόμα και η κλασική παραδοσιακή γερμανοτουρκική φιλία.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Προειδοποιεί ο Ερντογάν το Βερολίνο για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Ο γερμανικός νόμος για τον χαρακτηρισμό της σφαγής των Αρμενίων ως γενοκτονία μπορεί να βλάψει τις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας, δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν
proeidopoiei-o-erntogan-to-berolino-gia-ti-genoktonia-twn-armeniwn

Το γερμανικό νομοσχέδιο για τον χαρακτηρισμό της σφαγής των Αρμενίων ως γενοκτονίας ενδεχομένως να βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ενημέρωσε την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ γι' αυτή την "ανησυχία" του. "Αν το κείμενο αυτό ψηφιστεί και η Γερμανία πέσει σ' αυτή την παγίδα (...) αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει όλες τις σχέσεις μας με τη Γερμανία όπου ζουν τρία εκατομμύρια Τούρκοι και η οποία είναι σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ", υπογράμμισε ο τούρκος πρόεδρος.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως "για την Τουρκία, το κείμενο αυτό δεν έχει τίποτε το υποχρεωτικό από την άποψη του διεθνούς δικαίου".

Την Πέμπτη η ψηφοφορία

Το νομοσχέδιο αυτό με τίτλο "Μνήμη της γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων πριν από 101 χρόνια"προτείνεται από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της πλειοψηφίας (τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές --CDU και CSU-- και τους Σοσιαλδημοκράτες --SPD), καθώς και από τους Πράσινους, που ανήκουν στην αντιπολίτευση, και έχει όλες τις πιθανότητες να ψηφιστεί την Πέμπτη που θα συζητηθεί.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Σμύρνη η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε παράλληλα πως επιθυμεί την βελτίωση των σχέσεων με την Ρωσία, αλλά δεν έχει καταλάβει τι είδους «πρώτο βήμα» η Μόσχα αναμένει από την Άγκυρα, σημειώνοντας πως και οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι φοβάται πως οι ρωσοτουρκικές σχέσεις θυσιάστηκαν για «το σφάλμα ενός πιλότου», όπως το χαρακτήρισε, αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Σουχόι Su-24 από την τουρκική πολεμική αεροπορία στη συρο-τουρκική μεθόριο.
The Toc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου